DYNIOWE CIASTO Z ORZECHAMI
Przepyszne ciasto z dynią i orzechami. Miękkie i wilgotne w środku. Co ważne, dość długo zachowuje świeżość. W sam raz na jesienne wieczory.
Składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki drobno startej dyni
1 niepełna szklanka oleju rzepakowego
3 szklanki mąki
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody
Sposób przygotowania:
Obierz dynię ze skórki a następnie wybierz miąższ z pestkami. Tak przygotowaną dynię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach
Ubij jajka z cukrem na puszystą masę
Ciągle ubijając, dolewaj po mału olej rzepakowy
Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sodę i wymieszaj (masa będzie dość gęsta)
Dodaj dynię, orzechy i wymieszaj dokładnie na jednolitą masę
Przełóż ciasto do formy, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószoną mąką i piecz w temperaturze 180C przez około 50 minut (lub do suchego patyczka
Pycha !!! i do tego herbatka ziołowa z miodem :)
pozdrawiam lawendowo
Kinga
Znałam podobne w wersji marchewkowej :) przepyszna interpretacja dyniowa :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńhahahahah...super...
OdpowiedzUsuńŻe też wcześniej nie przeczytałam!
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuń