Uwielbiam truskawki pod każdą postacią a najlepiej prosto z krzaczka .
Taka ze mnie wiejska baba i lubię trochę pozamykać tych smaków i zapachów do słoiczków i butelek .
Suszę zioła , robię swoje mieszanki , gotuję syropy , soki i dżemiki .
Zamykam to ,czego nie mogę kupić w sklepie .
A już na pewno nie kupię dżemu truskawkowego z lawendą :)
Po takim deszczowym i ponurym dniu jak dzisiaj
słodka kolacja się należy ....
jakie smaczne ......
Wystarczy herbata w ulubionej filiżance , zapalona świeczka i nawet prosta kanapka smakuje jak ambrozja :)
podaję przepis :
SKŁADNIKI:
- 1kg truskawek
- 300g białego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- garstka kwiatów lawendy ( koniecznie kulinarnej z ekologicznej uprawy)
PRZYGOTOWANIE:
Truskawki myjemy, suszymy i obieramy z zielonych końcówek. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na dwie godziny. Następnie odlewamy trochę soku i na bardzo małym ogniu gotujemy około dwóch godzin, od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy garnek na noc i na drugi dzień ponownie wstawiamy dżem na mały gaz. Po około godzinie powinien być mocno gęsty. Dodajemy teraz kwiaty lawendy i gotujemy jeszcze 20-30 minut. Jeszcze gorący przelewamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
następnym razem pokażę Wam jak powoli zapełnia się mój kredens ziołowymi specjałami :)
A Wy co mieliście na kolację ? :)
Syrop z mniszka:(((
OdpowiedzUsuńrozumiem ,że juz nie możesz na niego patrzeć ?
Usuńkuruj się !! zdrówka życzę :)
ps. z mniszka akurat w tym roku nie robiłam :)
Same pyszności... Ja sie teraz zrobiłam głodna... ale niestety godzina na to nie pozwala:):):)
OdpowiedzUsuńuściski serdeczne
polecam na śniadanko :)
Usuńdo naleśników rewelacyjny :)
pozdrawiam serdecznie :)
Bardzo mnie zaciekawił ten dżemik z truskawek i lawendy. Może byś podała przepis. Spróbowałabym zrobić.
OdpowiedzUsuńGratuluję takich pomysłów.
Pozdrawiam serdecznie :-)
proszę bardzo :) przepis wkleiłam w posta
Usuńsmacznego :)
Pięknie dziękuję :)))
UsuńUwielbiam takie proste i niczym "niewyfiołkowane"jedzonko...a to wygląda iscie po królewsku:):):)
OdpowiedzUsuńBuziaki Aga z Różanej
tak, prostota jest najlepsza :)
Usuńpozdrawiam serdecznie :)
Uwielbiam takie proste i niczym "niewyfiołkowane"jedzonko...a to wygląda iscie po królewsku:):):)
OdpowiedzUsuńBuziaki Aga z Różanej
oj tak :)
Usuńja tez lubie prostotę a juz tak smakowita ,jak najbardziej :)
wspaniale wygląda dżemik:)smacznego
OdpowiedzUsuńi tak smakuje :) dzięki :)
UsuńMniam, mniam
OdpowiedzUsuńNo musi smakować niebiańsko, pyszotka
OdpowiedzUsuńSzkoda, że ja nie mogę takich słodkości jeść, ale sobie chociaż popatrzę:)))
OdpowiedzUsuńWysłałam do Ciebie maila. Pozdrawiam
co za ciekawe połączenie ;)
OdpowiedzUsuńDżemu truskawkowego z lawendą nie robiłam nigdy.
OdpowiedzUsuńMam jeszcze sporo lawendy od Ciebie, którą z nich dodać, czy np. cukier lawendowy ?
Pozdrawiam Agnieszka
lepiej dodać lawendę, wtedy jest wyrazisty w smaku :)
Usuńpycha :)
mniam, taki dżemik musi być pyszny! my zachwyciliśmy się dżemem z kwiatami czarnego bzu, zrobiłam już zapasy, może zdążę i z dodatkiem lawendy? jutro spróbuję kupić truskawek jeszcze...
OdpowiedzUsuńwarto :)
UsuńCzy odmiana lawendy ma tu jakieś znaczenie?
OdpowiedzUsuńtak, ponieważ nie każda lawenda jest kulinarna
Usuńja używałam Hidcote blue